Trends – mei 2012

“We ♥ you”
Al zijn hun landen een confrontatie gevaarlijk dicht genaderd, de burgers van Israël en Iran reiken elkaar via cyberspace een vredeshand over hun grenzen heen. De Israëlische grafisch ontwerper Ronnie Edri lanceerde onlangs een spitsvondige campagne om vrede met de Iraanse gemeenschap te sluiten.
De op Facebook en YouTube geplaatste campagne heeft als logo: “We ♥ you” (Wij ♥ jullie”). De boodschap is duidelijk: “Iraniërs, wij zullen nooit jullie land bombarderen.” De sites waren een onmiddellijk succes, met duizenden hits van Israëli’s en Iraniërs.
Edri’s initiatief steekt een hand uit naar iedereen. Zijn houding is uitgesproken anti-oorlog: “Ik ben geen officiële vertegenwoordiger van mijn land. Ik ben vader en leraar. Ik ken de straten van mijn stad, ik praat met mijn buren, mijn familie, mijn leerlingen, mijn vrienden en uit naam van al deze mensen … wij houden van jullie. Wij willen jullie geen kwaad doen. Integendeel, wij willen jullie ontmoeten, met elkaar koffiedrinken en over sport praten.”
De eerste berichten hadden een eenvoudige en ondubbelzinnige boodschap en toonden bovendien een foto van hemzelf en zijn dochtertje op de Facebook-pagina van Punaise Mehina, zijn ontwerpstudio in Tel Aviv. Sprekend in de camera zegt Edri in het Engels: “Wil er een oorlog tussen ons plaatsvinden, dan moeten we eerst bang zijn voor elkaar, moeten we elkaar haten. Ik ben niet bang voor jullie, ik haat jullie niet… Ik ken jullie niet eens. Geen Iraniër deed mij ooit kwaad. Ik heb zelfs nooit een Iraniër ontmoet… Slechts één in Parijs in een museum. Aardige kerel.”
In een latere video op YouTube appelleerde Edri aan ons gezonde verstand en stelde het meest beladen onderwerp tussen de regeringen van het islamitische en het joodse land aan de orde. “Ik zie hier soms een Iraniër op de tv. Hij spreekt over oorlog. Ik weet zeker dat hij niet het hele Iraanse volk vertegenwoordigt.
“Als jullie iemand op jullie tv zien die erover praat om jullie te bombarderen … wees er dan van verzekerd dat hij niet ons allemaal vertegenwoordigt.”
Binnen enkele dagen ontving de campagne tientallen berichten en reacties op Facebook – en zelfs een nieuwe Facebook-pagina uit Iran als antwoord. De Iraanse pagina stelt “We houden van jullie, volk van Israël” en toont een foto van Abdol Hossein Sardari, een Iraanse ambassadeur in Parijs uit de jaren ’40 die ook wel de ‘Iraanse Schindler’ wordt genoemd, vanwege zijn inspanningen om Iraanse joden in Frankrijk van de nazi’s te redden.
In een gesprek met de Israëlische krant Haaretz zei Edri dat een Iraniër hem een privé-boodschap had gestuurd: “Wij hebben jullie ook lief. Je woorden bereiken ons ondanks de censuur… Het Iraanse volk, afgezien van het regime, koestert geen wrok of vijandigheid ten opzichte van wie dan ook, zeker niet de Israëli’s… We hebben de Israëli’s nooit als onze vijand gezien. Dus kan het regime geen publieke steun voor een oorlog winnen.” (Bron: Haaretz, Israël, www.facebook. com/israellovesiran; www.facebook.com. Israeli.People. We.Love.You; YouTube.com)

Palestijnse sympathisant in Big Brother Israël
Saar Szekely (27) werd onlangs een begrip in Israël nadat hij in het populaire televisieprogramma Big Brother was verschenen. Aangetrokken als wildcard kandidaat, was het zijn bedoeling om uiting aan zijn linkse standpunten te geven op prime time televisie. De in Tel Aviv wonende kunstenaar schopte het tegen alle verwachtingen in tot de finale en werd bijna het kloppend hart van het programma. Negen weken nadat hij in januari 2012 de huiskamers was binnengekomen, begonnen Szekely’s gesprekken meer zendtijd te krijgen en vanaf dat moment werd hij het middelpunt van de serie.
“Ik houd van de manier waarop hij zichzelf uitdrukt,” zegt Shelly Malnick, een 23-jarige kijkster uit Haifa. “Ik ben het niet eens met alles wat hij zegt. Hij heeft over soldaten harde dingen gezegd die ik moeilijk vond om te horen. Maar hij verlaagt zich niet tot gekibbel – hij heeft ruggegraat en hij voert altijd beschaafd een discussie. Daarom houden de meeste Israëli’s van hem.” Het helpt, zegt ze, dat hij er “heel goed uitziet”.
Er ontstond een onwaarschijnlijke vriendschap tussen Szekely en Eran Tartakovsky, voormalig Israëlisch legerofficier. Shai Golden, adjunct-hoofdredacteur van de krant Maariv Daily, schreef: “Toen Eran hem omarmde was het alsof hij Edri het stempel ‘koosjer’ gaf.”
Ami Kaufman, mede-oprichter van het tijdschrift 972, schreef: “Ze voeren de verbazingwekkendste gesprekken; uiterst kalm, erg on-Big Brotherachtig. Ik denk dat dat één van de weinige dingen is die ik leuk vind aan dit reality-programma: de gesprekken zijn uiterst representatief voor de politieke dialoog die in dit land plaatsvindt. Het is procentueel waarschijnlijk het equivalent van wat zich buitenshuis ook afspeelt. Het is heel symbolisch voor wat er in Israël gaande is.”
Vanwege de door Szekely gecreëerde controverse haalde de serie een van de hoogste kijkcijfers die de Israëlische televisie ooit heeft gehad, met een gemiddelde van drie op de 10 Israëli’s per avond. (Bron: The Guardian, VK)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.