S.O.P. (SOS Planeet Aarde!) – november 2012
“De tijd voor discussie is voorbij. Het is tijd voor actie.”
In een zeldzame demonstratie van ‘groepsactivisme’ gaven vijf professoren Natuurkunde aan de Universiteit van Nebraska onlangs een gezamenlijke verklaring uit over de bewijzen van de toename in klimaatextremen en de kans op meer tornado’s, droogtes en overstromingen. “Klimaatverandering is een feit en menselijke activiteiten hebben een diepgaande invloed op de wijze waarop deze plaatsvindt,” zeiden ze ter bevestiging van een uitgebreider document dat in augustus 2012 door het Amerikaans Meteorologische Instituut werd uitgegeven.
Volgens het Instituut wijst de mondiale temperatuurregistratie tot en met 2011 uit dat de tien warmste jaren allemaal in de periode vanaf 1997 plaatsvonden.
Op de vraag van de krant Lincoln Journal Star of de wetenschappers denken met hun boodschap, waar de meerderheid van hen achterstaat, tot de burgers te kunnen doordringen, antwoordde een van de initiatiefnemers, professor Clinton M. Rowe: “Ik denk dat we als mensen op deze planeet vroeg of laat zullen inzien dat we iets moeten doen. De tijd dringt, maar het is nog niet te laat om in actie te komen. Ik ben een optimist, altijd geweest. Dus ik hoop van wel. Ik hoop van wel.”
De verklaring luidt als volgt: “Wij, de ondertekenaars, zijn allen leden van de faculteit op het gebied van klimaat- of klimaatgerelateerde disciplines aan de Universiteit van Nebraska-Lincoln. Op basis van ons onderbouwd wetenschappelijk oordeel onderschrijven wij volmondig de beleidsverklaringen van de Amerikaanse Meteorologische Vereniging en het Amerikaanse Geofysische Verbond, de twee gezaghebbendste Amerikaanse wetenschappelijke verenigingen op het gebied van klimaatonderzoek. Klimaatverandering is een feit en menselijke activiteiten hebben een diepgaande invloed op de wijze waarop deze plaatsvindt. De komende tientallen jaren zal de temperatuur in Nebraska met 2 tot 6 ºC stijgen. Veranderingen in de gemiddelde regenval zijn minder duidelijk, ofschoon alle modellen op meer neerslag in het oosten en minder in het westen wijzen; de lijn voor ‘onveranderd’ loopt ongeveer dwars door Nebraska. Het zorgwekkendst is echter de voorspelde afname van het sneeuwvolume in de Rocky Mountains. Dit heeft ernstige gevolgen voor de rivier de Platte (zal het McConaughy-meer in de zomer een sloot worden?). Naast de trend van toenemende droogte zal deze trend naar verwachting ook worden afgewisseld met perioden van nog meer extreme overstromingen vanwege de toenemende wisselvalligheid van het klimaat. De tijd van discussie is voorbij. Het is tijd voor actie.”
Ondertekend door Clinton M.Rowe, professor Aard- en Atmosferische Wetenschappen; Robert J. Oglesby, professor Aard- en Atmosferische Wetenschappen en School voor Natuurlijke Hulpbronnen; Mark R. Anderson, universitair hoofddocent Aard- en Atmosferische Wetenschappen; Martha Schulski, hoogleraar School voor Natuurlijke Hulpbronnen en directeur High Plains Regional Climate Center; Adam L. Houston, universitair hoofddocent Aard- en Atmosferische Wetenschappen. (Bron: Journalstar.com)
Klimaatverandering bedreigt toekomstige generaties
Voormalig president van de republiek Ierland Mary Robinson waarschuwde onlangs voor het grove onrecht dat klimaatverandering voor alle huidige generaties vormt. In haar toespraak tijdens de jaarlijkse conferentie van de Internationale Orde van Advocaten benadrukte Robinson dat het publiek dringend zijn politieke leiders moet aansporen om in actie te komen tegen klimaatverandering.
“Totdat mensen uit alle lagen van de bevolking eisen dat er wezenlijke actie tegen klimaatverandering wordt ondernomen, zullen politici blijven terugkeren van hun mislukte klimaatconferenties zonder angst voor reprimandes,” zei ze. Ze vertelde afgevaardigden dat er een fors prijskaartje aan de economische groei van de afgelopen decennia hangt – en dat het voornamelijk de mensen in ontwikkelingslanden zijn die voor deze kosten opdraaien. “Klimaatverandering dreigt een van de grootste onrechtvaardigheden te worden die we aan onze kleinkinderen en achterkleinkinderen zullen nalaten,” aldus Mary Robinson. (Bron: Irish Independent, Ierland)
België zingt voor het klimaat
“Zing voor het Klimaat” was een grote zangdemonstratie die op 22 en 23 september 2012 in België plaatsvond – een campagne om op twee achtereenvolgende dagen, op min of meer hetzelfde moment, zo veel mogelijk mensen hetzelfde lied te laten zingen om uiting te geven aan hun bezorgdheid over onze planeet.
Bijna 100.000 mensen, jong en oud, kwamen bijeen in circa 180 Belgische steden om in het openbaar in hun woonplaats te zingen. Ieder evenement van “Zing voor het Klimaat” werd gefilmd en van al deze clips zal door de bekende Belgische cineast Nic Balthazar, die al jaren verontrust is over klimaatverandering, één film worden gemaakt. De volgende stap is deze film naar politici te sturen om te laten zien dat veel mensen directe actie tegen klimaatverandering eisen en zich zorgen maken over de planeet.
Het lied heet ‘Do it now’ en is gebaseerd op het Italiaanse lied ‘Bella Ciao’. Stef Kamil Carlens, van de band Zita Swoon, bewerkte het lied, en meer dan 50 artiesten, onder wie internationaal bekende namen, hebben het gezongen. De single werd door Universal Music uitgebracht en is te koop op iTunes en in de Free Record Shops. (Bron: Share International-correspondent België; singfortheclimate.com; YouTube.com)
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.