Jongeren aan het roer – december 2012

Hoe eigen lijden tot dienen van anderen leidt
De Internationale Vredesprijs voor Kinderen 2012 is toegekend aan de 13-jarige Kesz Valdez uit de Filippijnen. De jaarlijkse ceremonie vond plaats in september 2012 in de Ridderzaal in Den Haag, waar hem de prijs werd overhandigd door Nobelprijswinnaar Desmond Tutu.
Kesz ontving deze prijs voor zijn inzet voor de rechten van straatkinderen in de Filippijnen. Wat opmerkelijk is aan Kesz is, dat hij zelf werd mishandeld, verwaarloosd en gedwongen afval te doorzoeken op een vuilnisbelt toen hij twee was, maar dat hij zijn eigen lijden heeft omgezet in onvermoeibare zorg voor andere arme kinderen.
Meer dan 246.000 straatkinderen [in de Filipijnen] staan bloot aan mishandeling, geweld en kinderarbeid. Velen zijn ziek. Toen Kesz vier was, is hij ernstig verbrand bij een ongeluk op de vuilnisbelt. Hij besloot van huis weg te lopen en op zoek te gaan naar hulp. Nu inspireert hij andere straatkinderen om hun eigen leven te transformeren.
Kesz: “Mijn boodschap aan alle kinderen in de wereld is: onze gezondheid is onze rijkdom! Gezond zijn stelt je in staat te spelen, helder te denken, naar school te gaan en op heel veel manieren van de mensen om je heen te houden. Iedereen in de wereld, vergeet alstublieft niet dat elke dag 6000 kinderen sterven aan ziekten vanwege slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne, en daar kunnen we iets aan doen! Help mij alstublieft in de strijd voor een betere gezondheid en een beter leven voor straatkinderen.”
Hij werd in huis genomen door iemand die zijn voogd werd. Toen hij zeven werd, wilde Kesz zelf geen kadootjes, maar wilde hij in plaats daarvan iets aan andere straatkinderen geven: Geschenken van Hoop. Later dat jaar begon Kesz zijn eigen organisatie, Championing Community Children, die straatkinderen hoop wil geven en laten zien dat ze hun toekomst in eigen hand kunnen nemen.
Elke week gaan hij en zijn vrienden naar kansarme buurten om kinderen te onderrichten over hygiëne, voeding en rechten van kinderen. Hij gaat zelfs nog een stap verder door kinderen te leren hoe ze elkaar kunnen onderrichten. Tot nu toe heeft hij meer dan 10.000 kinderen in zijn omgeving geholpen.
Desmond Tutu, de beschermheer van KidsRights en de Internationale Vredesprijs voor Kinderen, reikte de prijs aan Kesz uit. Volgens Tutu is Kesz een verdienstelijk en inspirerend voorbeeld van “een nieuwe stem voor de stemlozen”. Kesz kreeg de Nkosi uitgereikt, een unieke sculptuur die laat zien hoe een kind de wereld in beweging kan brengen. Het beeld symboliseert de invloed die de Internationale Vredesprijs voor Kinderen heeft: in de afgelopen jaren hebben miljoenen mensen gehoord van de onderscheiding, die Kesz een wereldwijd platform biedt om zijn stem te laten horen en zijn moedige verhaal te vertellen.
De ceremonie werd afgesloten met een buitengewone aankondiging van Mayra, die de prijs in 2008 won. Een confronterende videoboodschap markeerde de lancering van de Remember2015-beweging, een initiatief van KidsRights om de Millennium Ontwikkelingsdoelen van 2015 voor kinderen nieuw leven in te blazen.
Er is een video op YouTube die Kesz, zijn verhaal en zijn werk voor kinderen laat zien: ‘Winner of the International Children’s Peace Prize 2012, Kesz’.
(Bron: Childrenspeaceprize.org)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.