De stem van het volk – september 2014

Wereldwijd betogingen voor Gaza
In een ongekend vertoon van eenheid betoogden in juli en augustus 2014 honderdduizenden mensen wereldwijd om uiting te geven aan hun verontwaardiging en ontzetting over de Israëlische bombardementen op en invasie van Gaza.
Er vonden demonstraties plaats in steden van Melbourne tot Montreal, van Santiago tot Chicago, Amsterdam tot Tokio en van Kaapstad tot Hongkong. In landen als Argentinië, Bulgarije, Bahrein, Bangladesh en Bosnië, tot Marokko en Nigeria, op de Filippijnen, in Zuid-Korea, Zweden, Uruguay en Jemen, maar ook in kleinere landen zoals Malta en de Malediven, gingen massa’s demonstranten zwaaiend met spandoeken en vlaggen de straat op uit solidariteit met de bevolking van Gaza.
Op 31 juli betoogden joden in New York stilzwijgend in het centrum van Manhattan tegen het bloedvergieten in Gaza. De demonstranten van wie sommige zwarte en andere witte gezichtsmaskers droegen, kwamen uit verschillende groeperingen en hadden posters bij zich met daarop ‘Beëindig het beleg van Gaza’ en ‘Oorlogsmisdaden’. “Daar joden zich bij deze pro-Palestijnse demonstraties aansluiten, verklaren we dat alles wat er in Palestina gebeurt – de acties van de staat Israël tegen het Palestijnse volk, nu of tientallen jaren terug, deze hele bezetting en onderdrukking – niet door alle joden wordt ondersteund en zeker niet gedoogd door de joodse religie,” aldus rabbijn Dovid Feldman van Neturei Karta International (‘Joden verenigd tegen het zionisme’).
In Zuid-Afrika trokken op 9 augustus, aangevoerd door aartsbisschop Desmond Tutu, naar schatting 50.000 mensen door de straten van Kaapstad; de grootste demonstratie sinds de opheffing van de apartheid die de stad heeft meegemaakt. Demonstranten riepen op tot vrede en deden een beroep op de Zuid-Afrikaanse regering te stoppen met de verkoop van wapens aan Israël.
In het Verenigd Koninkrijk namen op 9 augustus volgens de organisatoren naar schatting 150.000 mensen deel aan de mars in Londen, de grootste pro-Palestijnse demonstratie die ooit gehouden is. (Bronnen: mondo weiss.net: ‘in Foto’s: wereldwijd protest tegen de Israëlische aanval op Gaza’; Stop the War Coalition; The Observer, VK; Irish Times, Ierland)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.