SOP – red onze planeet

Noot van de redactie: De redacteuren van Share International kunnen niet genoeg nadruk leggen op het belang van voortdurende gezamenlijke actie ten behoeve van onze planeet.

Massale historische klimaatbetoging

Op 21 september 2014 werd geschiedenis geschreven met de grootste klimaatbetoging die er ooit is geweest met 2700 gelijktijdige klimaatdemonstraties, van Melbourne tot Manhattan. Meer dan 1 miljoen mensen in meer dan 156 landen over de hele wereld gingen de straat op in steden, dorpen en buurtschappen om actie te eisen tegen de opwarming van de Aarde. De betogingen vonden plaats voorafgaand aan de VN-klimaattop in New York op 23 september, een initiatief van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Hij nam de ongekende stap om mee te lopen met de demonstranten in New York en zei: “Actie tegen klimaatverandering is urgent. Hoe langer we het uitstellen, des te meer we moeten betalen in levens en geld. De klimaattop die ik bijeenroep heeft twee doelen: de politieke wil te mobiliseren voor een wereldomvattend en belangrijk klimaatakkoord volgend jaar in Parijs en ten tweede om ambitieuze stappen te zetten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en herstel te versterken.”
De grootste betoging, de People Climate-mars in New York, werd geleid door inheemse gemeenschappen uit de hele wereld en mensen die het hardst door orkaan Sandy getroffen werden. Ongeveer 400.000 mensen namen eraan deel, onder wie de voormalig Amerikaanse vice-president Al Gore, primatoloog Jane Goodall en Hector Figueroa, voorzitter van de werknemers van de gebouwendienst in New York, onderdeel van de Service Employees International Union (SEIU), de op één na grootste vakbond in de VS, die zei: “We werken in gebouwen die overstroomd raken. We worden getroffen door het uitbreken van epidemieën zoals astma, die ongebreideld in onze gemeenschappen voorkomen en we bekommeren ons om de wereld die we zullen nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen.”
Vanuit Vancouver en Seattle waren duizenden betogers uit groepen als First Nations en lokale organisaties naar de Amerikaans-Canadese grens getrokken, met de boodschap “klimaatverandering kent geen grenzen”. Ze maakten de mensen bewust van de verwoestende olie-extractie uit teergronden en de bouw van de Keystone XL pijplijn van Alberta naar Texas, met zijn onaanvaardbare aantasting van het milieu en verhoogde koolstofuitstoot. Keya Chatterjee, directeur Duurzame Energie van het Wereldnatuurfonds (WNF) zei: “Onze grote successen vonden plaats toen mensen hun huizen uit en de straat op gingen… Leiders moeten deze aanzwellende oproep aangrijpen en een manier vinden om de mensen te geven wat ze willen: klimaatactie nu!”
In Tanzania marcheerden de Masai over hun traditionele gronden om op te roepen tot actie om hun thuisland in de Serengeti te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Evenementen vonden ook plaats in andere delen van Afrika, waaronder Johannesburg, Togo, Niger, Ivoorkust, Benin en Nigeria.
Op de eilanden in de Stille Oceaan van Tonga tot Tokelau verzamelden mensen zich om op te roepen tot ‘Daden, Geen Woorden’. Op het platteland van Papoea-Nieuw-Guinea liepen leerlingen van een basisschool naar een nabijgelegen vuurtoren, die gedeeltelijk onder water is geraakt vanwege de stijgende zeespiegel. Noelene Nabulivou uit Fiji, van Verschillende Stemmen en Actie voor Gelijkheid (DAWN), zei: “Vrouwen uit het mondiale zuiden zijn het moe om politici en andere ontwikkelingspartners aan te horen die slechts met excuses aankomen als reden waarom de krachtigste en nuttigste doelstelling van klimaatverandering van 1,5 graad Celsius niet mogelijk is… Deze mars is om iedereen te laten weten dat nu de tijd is!”
In Londen trokken 40.000 mensen naar het Parlementsgebouw terwijl de kerkklokken werden geluid. Bij alle klimaatmarsen werd een speciaal gebed van aartsbisschop Desmond Tutu uitgesproken. Het is een gebed voor ”onze leiders, hoeders van Moeder Aarde, terwijl zij zich verzamelen in New York City voor de klimaatonderhandelingen”, en vraagt dat ze mogen “onderhandelen met wijsheid en rechtvaardigheid”.
In Parijs, waar 25.000 mensen deelnamen aan de ‘Paris Marche pour le Climat’, vonden parades, betogingen en fietstochten plaats en in Berlijn kwamen meer dan 10.000 mensen samen voor een kleurrijk festival bij de Brandenburger Poort. In Rio demonstreerden duizenden op de stranden van Ipanema, terwijl beelden werden geprojecteerd op het beeld van Christus de Verlosser.
De Quaker Earthcare Witness (QEW) en vele lokale Quaker-groepen gaven een gezamenlijke verklaring uit: “Deze week sluiten we ons aan bij de People’s Climate-mars als leden van deze prachtige menselijke familie, op zoek naar betekenisvolle toezeggingen van onze leiders en onszelf, om klimaatverandering aan te pakken voor onze gezamenlijke toekomst, de Aarde, en de komende generaties. We zien deze Aarde als een geweldig geschenk dat het leven ondersteunt. Het is ons enige thuis. Laten we er samen de zorg voor nemen.”
Greenpeace presenteerde een petitie met 6 miljoen handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot de oprichting van een Noordpoolreservaat. Avaaz en interreligieuze groepen hebben ook een petitie ingediend, met meer dan 2 miljoen handtekeningen, en eisen actie om de planeet te redden.

De interreligieuze top voor klimaatverandering werd eveneens in New York gehouden van 21-22 september 2014, vlak voor de VN-top. Religieuze leiders die verschillende religies en religieuze tradities van over de hele wereld vertegenwoordigen, gaven een verklaring uit aan de wereldleiders om hun diepe bezorgdheid te uiten over de gevolgen van klimaatverandering voor de Aarde en haar bewoners. De verklaring wees op het onevenredige effect van klimaatverandering op het leven, het levensonderhoud en de rechten van arme, gemarginaliseerde en kwetsbaardere bevolkingsgroepen, waaronder inheemse volkeren.
VN secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft staatshoofden uitgenodigd naar de top in New York te komen met toezeggingen inzake klimaatverandering die in het uiteindelijke verdrag kunnen worden voorlopige versie van vitaal belang zou zijn voor het succes van de definitieve opgenomen. Velen die aan het proces hebben deelgenomen zeiden dat het beschikbaar krijgen van een tweeweekse top van Parijs in 2015 – het openlaten van de details tot op het laatste moment zou kunnen leiden tot verdere vertraging. De VN hopen dat er voor december 2014 een ontwerpovereenkomst op tafel ligt, wanneer alle partijen elkaar weer zullen ontmoeten in Lima, Peru, voor nadere gesprekken.
(Bronnen: peoplesclimate.org; theguardian.com; greenpeace.org.uk; interfaithclimate.org; rtcc.org)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.