De stem van het volk – april 2011

Duitse protesten:“Kernenergie? Nee, bedankt”

Het nucleaire ongeluk in Japan heeft de discussie rond kernenergie in Duitsland opnieuw doen oplaaien. Daar was reeds een massale anti-kernenergiebetoging gepland voor zaterdag 12 maart. Het kernenergiebeleid is dit jaar een belangrijke kwestie in de regionale verkiezingen.

Tienduizenden mensen protesteerden in Duitsland tegen de plannen van de regering om de kerncentrales langer in berijf te houden. De demonstranten vormden een menselijke keten van 45 kilometer lang tussen Stuttgart en de kerncentrale bij Neckarwestheim, waarbij de gele vlaggen met de slogan “Kernenergie? Nee, bedankt” overal te zien waren.

De organisatoren schatten dat ongeveer 60.000 mensen voor het protest kwamen opdagen. De activisten spraken zich krachtig uit tegen het besluit van de Duitse regering uit 2010 om 17 kerncentrales gemiddeld 12 jaar langer in bedrijf te houden, door te verwijzen naar de gebeurtenissen in Japan, die laten zien dat kernenergie een niet te beheersen en riskante technologie is.

Een vooraanstaande politicus van de Groenen zei dat sommige Duitse reactors kwetsbaar zijn voor dezelfde storing die bij reactor 1 in Fukushima plaatsvond. Het ziet ernaar uit dat het Japanse nucleaire ongeluk van 12 maart het aanhoudende debat over de veiligheid van kernenergie in Duitsland nieuwe stuwkracht verleent.

De mede-fractievoorzitter van de Groene Partij Jürgen Trittin zei dat, ofschoon dit “geen tijd voor eigendunk is”, het wel een feit is dat er kerncentrales in Duitsland zijn die kwetsbaar zijn voor hetzelfde soort ongeluk als onlangs in Japan gezien is. “En de regering heeft de levensduur van precies die centrales verlengd,” zei hij. Hij wees erop dat de centrale bij Neckarwestheim “niet voldoende was beschermd” tegen een meltdown en ook gevestigd was in een aardbevingszone.

Naar aanleiding van de drievoudige ramp in Japan van aardbeving en tsunami gevolgd door radioactieve vervuiling maakte kanselier Angela Merkel, twee dagen na de nucleaire noodtoestand die door Japans verwoestende aardbeving werd veroorzaakt, een drastische ommezwaai in het regeringsbeleid bekend, waarbij plannen om de verouderde Duitse kerncentrales langer in bedrijf te houden worden uitgesteld. (Bronnen: Der Spiegel, Duitsland; FrumForum.com; Voice of America, VS; The Guardian, VK)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.