Stem van het volk

‘Mars voor verandering’ in Madrid
Rond de 300.000 aanhangers van Podemos (“Wij kunnen het”), de linkse partij die het Spaanse tweepartijenstelstel omver lijkt te gaan werpen, marcheerden op 31 januari 2015 het centrum van Madrid binnen, als blijk van machtsvertoon aan het begin van een druk verkiezingsjaar.
De ‘mars voor verandering’ was de belangrijkste betoging die Podemos organiseerde sinds ze afgelopen mei als nieuwkomer in de Spaanse politiek opkwam en bijna 9 procent van de Spaanse stemmen kreeg in de verkiezingen voor het Europees Parlement. In de grootste steunbetuiging tot nu toe voor de anti-bezuinigingspartij Podemos, die vanwege haar stijgende populariteit en beleid vaak met het Griekse Syriza wordt vergeleken, liepen zaterdag tienduizenden mensen mee in Madrid. De menigte scandeerde “Ja, wij kunnen het” en “Tik-tak, tik-tak”, om aan te geven dat de tijd er op zit voor de twee grootste politieke partijen van Spanje.
De mars eindigde zaterdag op de Puerto del Sol, het Madrileense plein dat het centrum werd van de nationale, door de jeugd geleide 15M-beweging die in mei 2011 met de bezem door het Spaanse politieke systeem wilde gaan. Podemos gaat in de opiniepeilingen voorafgaand aan de lokale, regionale en nationale verkiezingen van dit jaar aan kop. Spanje is net herstellende van een zeven jaar durende terugval als een van de snelst groeiende economieën in de eurozone. Maar het einde van de recessie heeft voor velen nog niet veel opgeleverd in een land waar bijna een op de vier werknemers werkloos is. De opkomst van de partij is grotendeels toe te schrijven aan het charisma van Pablo Iglesias, een 36-jarige professor in de politieke wetenschappen, met een paardenstaart. Iglesias, afkomstig uit het arbeidersmilieu van de Madrileense wijk Vallecas, verkiest een spijkerbroek en shirt met opgerolde mouwen boven een pak met stropdas, en uit zich in termen als “Spanje wordt geregeerd door de lakeien van de rijken” en dat de economie de mensen moet dienen. “Wij willen verandering”, verzekerde Iglesias het publiek vanachter een bord waarop “Nu is de tijd” stond te lezen. “Dit is het jaar van verandering en we gaan de verkiezingen winnen.”
Iglesias beloofde dat Podemos de volkspartij (Partido Popular) snel uit het zadel zou wippen. Hij beschuldigde de regering van Rajoy ervan “ons land te willen vernederen met deze afzetterij die bezuiniging wordt genoemd”. Ervaren Podemos-lid Rita Maestre zei dat het hun doel was om aan te tonen dat de partij een middel voor verandering is. “We riepen op tot de demonstratie, in de hoop een vuur te ontsteken.” “Mensen zijn de politieke klasse beu,” aldus Antonia Fernandez, een 69-jarige gepensioneerde uit Madrid die met haar familie aan de demonstratie meedeed. Zij en haar man moeten samen rondkomen van een pensioen van 700 euro per maand. Fernandez zei dat ze vroeger op de socialistische partij stemde maar het vertrouwen in die partij verloor door hun reactie op de economische crisis en het bezuinigingsbeleid. “Als we een toekomst willen hebben, hebben we banen nodig,” zei ze.
“De politieke klasse heeft alle geloofwaardigheid verloren,” aldus de 54-jarige werkloze draaibankwerker Marcos Pineda. “De penningmeester van de regerende partij PP ging de gevangenis in voor corruptie en de banken werden gered met 40 miljard euro aan Europees geld, maar de regering weigerde het een reddingsactie te noemen.”
De 61-jarige Angeles Buj zegt dat het economisch herstel “misschien wel in het voordeel van onze corrupte politieke leiders is, maar niets doet voor degenen die werkelijk onder de crisis te lijden hebben.” Mevrouw Buj, die een bord droeg met de tekst, “Ja, samen kunnen we het”, zei dat ze “een van de gelukkigen is die wel werk hebben”, maar dat ze op Podemos
af0 zou stemmen omdat “het tijd is om wat waardigheid terug te geven aan het Spaanse volk”. (Bronnen: El País, ABC, Spanje; The New York Times, Associated Press, VS; The Guardian, Daily Mail, VK)

Open brief internationale studenten
Een grote, internationale groep studenten heeft een krachtige oproep gedaan aan Europese regeringen, Europese banken en het IMF om “een nieuwe koers in te slaan” die tevens inhoudt dat de Griekse schuld wordt afgeschreven.
“Wij ondergetekenden roepen de regeringen van Europa, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF op om het besluit van het Griekse volk om een nieuwe koers in te slaan te respecteren en de nieuwe Griekse regering in goed vertrouwen te betrekken bij de onderhandelingen om de kwestie van de Griekse schuld op te lossen.
De Griekse regering heeft gelijk om op nieuwe beleidsmaatregelen aan te dringen, omdat de vorige hebben gefaald. Ze hebben geen economisch herstel gebracht. Ze hebben geen financiële stabiliteit gebracht. Ze hebben geen banen of buitenlandse investeringen gebracht. Ze hebben de Griekse maatschappij onder druk gezet en beschadigd en de Griekse instellingen verzwakt. Die benadering heeft daarom geen waarde en biedt geen vooruitgang. Wij vragen de Europese partners van Griekenland dringend deze werkelijkheid te aanvaarden, zonder welke de nieuwe regering nooit gekozen zou zijn.
Griekenland heeft onmiddellijk humanitaire maatregelen nodig, een hoger minimumloon, nieuwe banen, nieuwe investeringen, en stappen om basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg te herstellen en te verbeteren. Het heeft een sterker en progressiever belastingstelsel nodig om minder afhankelijk te zijn van BTW en beter in staat om inkomens en rijkdom te belasten. Het moet corruptie bestrijden, bestraffen en uitroeien. De nieuwe regering heeft fiscale ruimte nodig om deze maatregelen uit te voeren en hun waarde te laten zien en heeft blijvende financiële ondersteuning van de Europese Centrale Bank nodig om intussen de financiële sector te stabiliseren. We vragen de Europese partners en instellingen van Griekenland dringend in die fiscale ruimte en ondersteuning te voorzien.
De regering van Griekenland vraagt de Europese partners terecht om kwijtschelding van de schulden. Deze schulden zijn onhoudbaar en zullen derhalve bij geen enkele gelegenheid terugbetaald worden. Daarom is er bij kwijtschelding geen sprake van economisch verlies voor enig ander land of zijn belastingbetalers. Integendeel, een fris begin voor Griekenland zal helpen nieuwe activiteit, inkomen, banen en winst voor zijn partners te brengen. We vragen de Griekse kredietverleners dringend deze kans te grijpen, en deze feiten duidelijk en openhartig aan hun eigen mensen uit te leggen. Deze onderwerpen hebben ook betrekking op de toekomst van Europa als geheel. Een beleid van bedreiging, dreigingen, deadlines, koppigheid en chantage zal alle Europeanen laten zien dat het Europese project zal hebben gefaald. Het zal moreel, politiek en economisch gefaald hebben. We vragen Europese leiders dringend om alle inspanningen om de regering en het volk van Griekenland te dwingen, af te wijzen en te veroordelen.
Omgekeerd kan succes voor Griekenland het pad naar vernieuwde voorspoed en stabiliteit voor Europa laten zien, met een nieuwe rol voor democratie en een nieuwe openheid voor verkiezingen die opbouwende verandering brengen. Wij staan aan de kant van Griekenland en Europa, aan de kant van democratie en van verandering. We vragen Europese leiders dringend de speciale grondslag van de Griekse besluitvorming, voortgekomen uit de moeizaam bevochten en doorslaggevende democratische keuze, te onderkennen en het pad van realistische evaluatie en redelijke onderhandeling te kiezen.” (Bron: blogs.mediapart.fr)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.