De Stem van het volk

Tijd voor actie
Op 7 maart 2015 vond in het centrum van Londen (VK) de betoging ‘Tijd voor actie tegen klimaatverandering’ plaats, in coördinatie met aanverwante evenementen over de hele wereld. Meer dan 15.000 activisten van alle leeftijden, etniciteiten, religies en nationaliteiten kwamen met vrienden en familie bij elkaar op het plein Lincoln’s Inn Fields; velen zaten aanvankelijk in rijen rustig te mediteren en te bidden voor een goede afloop. De mars, die door de Campagne tegen Klimaatverandering georganiseerd was, eindigde bij het Palace of Westminster met een bijeenkomst waar toespraken werden gehouden. Sprekers benadrukten tijdens de bijeenkomst dat er een verschuiving plaatsvindt van alleen deelnemen aan betogingen en demonstraties naar het zich inzetten voor ondubbelzinnige vreedzame actie op planetair, nationaal en lokaal niveau. Campagnecoördinator Claire Jones zei: “Verandering begint niet bij de politici, het begint bij ons.” De Canadese journalist en auteur Naomi Klein, herhaalde dit in een videoclip: “Hier zijn we, slechts negen maanden voor die cruciale klimaatonderhandelingen in Parijs. We hebben negen maanden de tijd om iets te doen. Negen maanden om de leiders te worden die we nodig hebben. Om van onderaf, van de straten, vanuit de wijken, van de kleinste dorpen tot de grootste steden het voortouw te nemen.” Ze voegde hieraan toe: “Met de anti-frackingbeweging die ongekende overwinningen behaalt, de beweging voor desinvestering die zich wereldwijd verspreidt en dalende olieprijzen die moeilijke winning enorm veel duurder maken, is er nooit een betere tijd geweest om een op rechtvaardigheid gebaseerde overstap van vuile energie te eisen. Fossiele-brandstofreuzen liggen als nooit tevoren onder vuur, samen met politici die al te lang naar hun pijpen hebben gedanst.” Vivienne Westwood, internationaal bekend modeontwerpster, sprak ook per video en stelde voor dat mensen internation0aal met honderdduizenden en zelfs met miljoenen de straat op gaan, zo groot is de dreiging van klimaatverandering.
Een Franse activiste vertelde de menigte dat de Fransen na de VN klimaatbesprekingen in Kopenhagen in 2009 niet geïnteresseerd bleken in wat voor actie ook. Dus begon ze met een paar vrienden en slaagde erin na vele maanden van campagne voeren 1000 mensen naar een bijeenkomst te krijgen. Ze hielden vol en vorig jaar waren er bij de Alpen in Zuid-Frankrijk 70.000 gemotiveerde mensen uit meer dan 50 dorpen en steden in de omgeving aanwezig.
Een spreker van een groene politieke partij vestigde de aandacht op het uitzonderlijk grote aantal borden met verschillende teksten die de deelnemers bij zich hadden, vele ervan zelfgemaakt: afzien van investeren in fossiele brandstoffen, solidariteitsgroepen uit Bangladesh, interreligieuze affiches, veganisme, sociale rechtvaardigheid, racisme, immigratie, feminisme, onderwijs, armoede, werkgelegenheid en milieunetwerken komen allemaal samen in een allesomvattende ‘Actie tegen Klimaatverandering’. Om met de woorden van de campagneorganisatoren te spreken: “Dit is onze tijd en dit is onze planeet, en de macht van het volk is sterker dan de mensen aan de macht.”
De demonstratie werd afgesloten door een 12-jarig schoolmeisje, Laurel, die Kinderen tegen Opwarming van de Aarde vertegenwoordigde en iedereen aanspoorde hun petitie te ondertekenen. (Bronnen: campaigncc.org; timetoact 2015.org; occupylondon.org)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.