Stem van het volk

Guatemalteeks protest tegen overheidscorruptie
Sinds april 2015 verzamelen zich bijna iedere zaterdag duizen den betogers op het Constitutieplein in Guatemala-stad, de hoofdstad van Guatemala, om een einde aan de corruptie en het aftreden van de president van het land Otto Perez Molina te eisen.

Volgens Associated Press zijn de meeste betogers afkomstig uit de “jonge, middenklasse-, smartphone-generatie, en worden de demonstraties zonder leider via de sociale media georganiseerd. Maar er zijn ook priesters die schouder-aan-schouder met zakenlieden staan en studenten naast huisvrouwen, in wat Guatemalteekse waarnemers een ongekende massamobilisatie noemen die dwars door socio-economische, politieke, zelfs klasselijnen snijdt.”
De protesten vinden plaats in reactie op corruptieschandalen ter waarde van miljoenen dollars binnen de regering, het aftreden van de vicepresident van het land en de opsluiting van tientallen verdachten. Te midden van toenemende druk van het volk op de regering bepaalde het hooggerechtshof onlangs dat een onderzoek van het Congres doorgang kon vinden, wat mogelijk tot een afzettingsprocedure tegen Perez Molina zal leiden.

In een land dat met chronische problemen kampt, waaronder een extreem hoog aantal moorden, bendegeweld, wijdverspreide armoede en ondervoeding van kinderen was de aanblik van regeringsbeambten die zichzelf door corruptie stelselmatig verrijken een omslagpunt, aldus Adriana Beltran, veiligheidsanalist bij het Bureau voor Latijns-Amerika in Washington, een in de VS gevestigde organisatie die zich inzet voor de mensenrechten in de regio.
“Ik denk [dat de schandalen] uiteindelijk aan de bevolking lieten zien hoe de netwerken van corruptie en georganiseerde misdaad hun dagelijks leven beïnvloeden,” legt Beltran uit. “Zij zeggen: ‘Wij betalen belastingen en de staat is niet bij machte om basisdiensten te leveren omdat ze die verduisteren of stelen’; ik denk dat dat uiteindelijk de druppel was die de emmer deed overlopen.” (Bron: Associated Press)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.