De stem van het volk – juni 2011

Wereldwijde demonstraties na Fukushima

In de nasleep van de aardbeving van 11 maart en de kernramp in Fukushima demonstreerden op 7 mei 2011 in Tokio (Japan) duizenden mensen in de regen, als steunbetuiging aan de oproep van premier Naoto Kan om de kernenergiecentrale Hamaoka van het energiebedrijf Chubu te sluiten. Studenten, vakbondsleiders, ouders en kinderen liepen mee in een protestmars door de Tokiose wijk Shibuya, zingend en scanderend, met spandoeken waarop stond “Sluit alle kerncentrales, nu!” en “Nooit meer Fukushima”. De publieke druk en een voorspelling van deskundigen dat een aardbeving met een kracht van 8 op de schaal van Richter het gebied binnen de komende 30 jaar zou kunnen treffen, hebben ertoe geleid dat de regering haar atoombeleid herziet, ondanks zorgen over de energievoorziening en het gevolg dat een sluiting voor meer dan duizend banen heeft.
In Amsterdam kwamen tienduizend mensen op de Dam bijeen voor een demonstratie tegen kernenergie. Het protest was georganiseerd door Groen Links en onder de sprekers waren astronaut Wubbo Ockels, PvdA-fractieleider Job Cohen en Groen Links-fractieleider Jolande Sap. Voorafgaand aan de bijeenkomst tekenden tienduizenden mensen een petitie aan de regering, waarin werd opgeroepen de plannen voor de nieuwbouw van kerncentrales terug te draaien.
In Tapei (Taiwan) kwamen op 30 april 2011 ten minste 5000 mensen bijeen voor een antikernenergieparade, als onderdeel van een nationaal protest dat “Actie 430 Zonnebloemen, Geen Kernenergie” heette. Het thema was “Lach naar de zon, blijf weg van kernrampen”. Deelnemers droegen gele bloemen om duurzaamheid te symboliseren, papieren windmolens als symbool voor groene energie en riepen leuzen als “Heb het leven lief, kap met kernenergie” en “Ik wil een atoomvrij land”. Jongeren dansten door de straten en gingen bij de nabootsing van een nucleaire sirene liggen alsof ze dood waren.
De demonstranten drongen er bij de regering op aan de bestaande centrale van Taiwan te sluiten, aangespoord door het stralingslek in de Japanse kerncentrale in Fukushima na de aardbeving en tsunami in maart, en bang voor hun eigen toekomst in een seismisch gebied. Ze drongen er ook op aan om de ontwikkeling van de vierde kerncentrale in de regio Gongliao, in Nieuw Tapei, stop te zetten en een atoomvrij land te creëren.
In Duitsland en Frankrijk verzamelden zich op 26 april, de avond van de 25e gedenkdag van de kernexplosie op 26 april 1986 in Tsjernobyl (Oekraïne), duizenden demonstranten op bruggen over de Rijn tussen Frankrijk en Duitsland. Ze riepen leuzen als:”Tsjernobyl, Fukushima, nooit meer!” Bij het geluid van een sirene gooiden ze bloemen in de rivier en gingen liggen in een symbolische “sterf-in”. De machtige antikernenergie-lobby in Duitsland bracht duizenden demonstranten naar de kerncentrales in Biblis, Grohnde en Grafenrheinfeld. Erhard Renz, een van de organisatoren van de demonstratie bij de kerncentrale in Biblis, zei: “Na Fukushima is het nu duidelijk genoeg dat het gevaar van kernenergie reëel is… We kunnen niet toestaan dat de zakenbelangen van slechts enkele mensen onze wereld vernietigen, zoals 25 jaar geleden gebeurde.”
Demonstranten in Stuttgart vormden een menselijke keten van 45 km lang naar een kerncentrale, met de oproep aan de regering om haar plan om het leven van de kernreactor te verlengen, te annuleren. Organisatoren zeiden dat gebeurtenissen in Japan hadden bewezen dat kernenergie een onbeheersbare en riskante technologie is.
Op 26 april 2011 brachten de Russische president Dmitri Medvedev en de premier van Oekraïne Viktor Yanukovich een bezoek aan Tsjernobyl om de ramp te herdenken. “Ik denk dat de belangrijkste les die onze moderne staten moeten trekken uit wat er in Tsjernobyl is gebeurd en uit de recente tragedie in Japan, is, dat het noodzakelijk is om de mensen de waarheid te vertellen,” aldus de Russische president Dmitri Medvedev tot de overlevenden van het nucleaire reinigingsprogramma tijdens een vergadering in het Kremlin.
Een week eerder werd tijdens een internationale conferentie in Kiev (Oekraïne) geprobeerd fondsen te werven voor een nieuwe reusachtige sarcofaag om de nog steeds lekkende reactor van Tsjernobyl mee te bedekken. Hoewel het de grootste in de wereld zal zijn en een veilige opslagmogelijkheid is, is slechts tweederde van het benodigde bedrag toegezegd. De nieuwe koepel wordt door Oekraïne gebouwd met hulp van de Europese Unie en de Europese Bank voor Herbouw en Ontwikkeling. (Bronnen: BBC News; WSWS.org; Radio Nederland Wereldomroep; AFP; Tapei Times, Taiwan)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.