Paus en dalai lama verwoorden Maitreya’s prioriteiten

Share International presenteert hier fragmenten uit recente toespraken van de paus en de dalai lama.

Paus spreekt tot Poolse jeugd

Tijdens zijn bezoek aan Polen in juli 2016 riep paus Franciscus de jeugd op om zich voor de minder bedeelden in te zetten. Op 30 juli zei hij op een internationaal katholiek jongerenfestival in Krakau: “We zijn niet in de wereld gekomen om te vegeteren… We zijn hier voor een andere reden: om ons stempel te drukken. De tijd waarin we leven heeft geen behoefte aan jonge schermverslaafden…” Hij zei dat tv-kijken, waarbij verschrikkelijke gebeurtenissen slechts het zoveelste nieuwsbericht zijn, jonge mensen murw maakt voor het lijden van anderen. “Voor velen is het gemakkelijker en prettiger om suffe en slome kinderen te hebben die geluk verwarren met een bank.”
De paus bad voor Syrië en zei dat de wereld in oorlog verkeerde. “Onze reactie op een wereld in oorlog heeft een naam: broederschap,” zei hij
Eerder, toen hij op 28 juli honderdduizenden pelgrims in Krakau toesprak, waarschuwde hij jongeren dat zij hun leven niet moesten verspillen, maar vervulling moesten zoeken. “Het doet pijn als ik jonge mensen ontmoet die voor ‘vroegtijdige pensionering’ lijken te hebben gekozen. Ik maak me zorgen wanneer ik jonge mensen zie die de ‘handdoek in de ring’ hebben gegooid nog voordat het spel is begonnen, die al verslagen zijn voordat ze begonnen zijn het spel te spelen, die mistroostig rondlopen alsof het leven geen betekenis heeft. Diep van binnen zijn dat soort jongeren verveeld – en saai. Maar het is ook moeilijk en zorgwekkend om jongeren te zien die hun leven verspillen in de jacht naar sensatie of het gevoel dat ze leven door een donker pad in te slaan – en daar uiteindelijk duur voor moeten betalen. Het is verontrustend om jongeren hun beste jaren te zien vergooien doordat ze achter handelaren in valse illusies aanlopen … die je beroven van het beste wat je in je hebt. “Daarom vraag ik je: Zoek je naar lege sensaties in het leven of wil je een kracht voelen die je een blijvend gevoel van leven en vervulling geeft? Lege sensaties of de kracht van genade?
Genadige harten “staan klaar om iedereen te omarmen”, aldus de paus. “Een genadig hart is in staat een vluchthaven te bieden aan degenen zonder thuis of die hun huis zijn kwijtgeraakt; het is in staat om een huis en een familie te bouwen voor degenen die gedwongen zijn te emigreren; het kent de betekenis van tederheid en mededogen. Een genadig hart kan zijn brood delen met de hongerigen en vluchtelingen, en migranten verwelkomen. …

Terrorisme bloeit op wanneer er geen andere opties zijn en wanneer het middelpunt van de mondiale economie de god van het geld is en niet het individu – mannen en vrouwen; dat is het oorspronkelijke terrorisme! Jullie hebben het wonder van de schepping – man en vrouw – verstoten en geld ervoor in de plaats gesteld. Dat is een fundamentele terreurdaad tegenover de mensheid! Denk daar maar eens over na!” (Bron: catholicnewsagency.com; guardian.com)

De dalai lama

Op 27 juli 2016 vierde zijn heiligheid de dalai lama zijn verjaardag met de volgende boodschap: “Mijn dierbare broeders en zusters, ik wil jullie graag danken voor jullie groeten en gelukwensen voor mijn 81ste verjaardag. Wat mij nog gelukkiger zou maken is als deze goede wensen werden omgezet in een ruimer gevoel van warmhartigheid; als mensen meer handelden vanuit oprechte zorg voor elkaars welzijn. Eenvoudig gezegd betekent dit: Help anderen als je kunt. Zo niet, zorg er dan in elk geval voor dat je anderen geen schade berokkent.” …

Terwijl hij de noodzaak van religieuze diversiteit uitlegde, zei de dalai lama:
“Verschillende filosofieën zijn noodzakelijk. Gedurende meer dan 2000 jaar hebben zich verschillende manieren van leven ontwikkeld. Grote leraren zijn verschenen en hebben de boodschap van liefde gebracht. Maar vanwege verschillende omgevingen waren er verschillende manieren van leven. Daarom zijn er verschillende denkhoudingen. Zodoende is het noodzakelijk dat er verschillende filosofische gezichtspunten zijn.”
Verschillende filosofieën zijn eenvoudigweg verschillende manieren om de overtuiging van de noodzaak van liefde over te brengen. Elk heeft zijn eigen krachtige manieren om liefde in praktijk te brengen.
Sprekend over de islam vertelde zijne heiligheid hoe hij van zijn moslimvrienden had geleerd dat de ware praktijk van de islam de praktijk van liefde is. Een waarachtige moslim moet zijn liefde richten tot alle schepselen van Allah. Evenzo moet een waarachtige boeddhist zijn liefde tot alle bewuste wezens richten. Ondanks hun verschillende filosofische gezichtspunten hebben ze beiden dezelfde bedoeling, hetzelfde doel.
Over het conflict binnen de moslimgemeenschap zei zijne heiligheid: “Het is heel betreurenswaardig te zien dat er in veel moslimlanden een conflict is tussen de sjiiten en de soennieten. Dat is erg bedroevend, vooral omdat religie de bron was van dit conflict. We moeten niet vergeten dat sjiiten en soennieten volgelingen zijn van dezelfde profeet Mohammed. Beide bestuderen ze de koran en bidden ze vijf keer per dag. Ze zouden hun triviale verschillen opzij moeten zetten en onthouden dat ze hetzelfde geloof belijden.
Zijne heiligheid wees erop hoe betreurenswaardig het is dat in deze tijd veel terreuraanslagen aan de moslimgemeenschap worden toegeschreven. Hij benadrukte dat het noodzakelijk is dat wij allen deze houding moeten afschudden. Er zullen altijd mensen zijn die anderen kwaad doen, in elke gemeenschap – boeddhistisch, joods, christelijk of islamitisch. (Bron: dalailama.com)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.