Maitreya’s prioriteiten

Oplossingen voor de vluchtelingencrisis

TED is een non-profit organisatie gewijd aan het verspreiden van ideeën, meestal in de vorm van korte, krachtige toespraken. Het begon in 1984 als een conferentie waar technologie, amusement en vormgeving samen kwamen en omvat nu bijna alle onderwerpen – van wetenschap tot bedrijfsleven en mondiale kwesties – in meer dan 100 talen. In april 2017 hield David Miliband, voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken en de Britse voorzitter van het Internationaal Reddingscomité, een TED-toespraak met een specifieke boodschap: “De wereldwijde vluchtelingencrisis is niet onoplosbaar – en is eigenlijk een test voor ons in het Westen.” De Pools-Joodse ouders van David Miliband waren zelf vluchtelingen. Zijn vader Ralph was in de Tweede Wereldoorlog gedwongen om België te ontvluchten. “Als Groot-Brittannië in de jaren 40 geen vluchtelingen had toegelaten, zou ik hier niet zijn,” zei hij. Hij sprak over de 65 miljoen mensen die in 2016 door conflicten en rampen uit hun huis werden verjaagd – dat is 24 mensen per minuut, genoeg om een land te bevolken dat het op 20 na grootste land ter wereld zou zijn. “Dit zijn geen mensen die op weg zijn om een beter leven te zoeken – ze vluchten om te overleven,” aldus Miliband. “De meesten van deze mensen zijn ontheemd binnen hun eigen land, maar 25 miljoen overschrijden grenzen en worden vluchtelingen. Ze leven in Turkije, Jordanië, Pakistan, Kenia, Iran. Een op elke vier mensen in Libanon is een vluchteling, een kwart van de bevolking. En de meeste vluchtelingen zijn lang geleden verdreven – het gemiddelde is 10 jaar.” “Dat zijn langetermijn uitdagingen voor een hele generatie,” aldus Miliband. “Deze vluchtelingencrisis is een trend, niet een hikje.” De oorzaken van de crisis zijn zwakke staten die hun eigen bevolking niet kunnen onderhouden en verdeelde internationale politieke systemen. De problemen zijn reëel, zei hij, maar er zijn oplossingen: 1) Vluchtelingen moeten kunnen werken. Ondersteuning voor werk moet de norm zijn. 2) Onderwijs voor vluchtelingenkinderen moet een reddingslijn zijn, geen luxe. “Kinderen kunnen opveren als ze de juiste sociale, emotionele ondersteuning krijgen, naast taal- en rekenonderwijs.” 3) Vluchtelingen hebben geld nodig. De meeste vluchtelingen verblijven in steden, niet in kampen, financiële bijstand helpt vluchtelingen en stimuleert de lokale economie. 4) De kwetsbaarste vluchtelingen hebben een kans nodig om een nieuw leven in het Westen te beginnen. Miliband zegt: “Nu is niet de tijd om vluchtelingen af te wijzen, het is de tijd om mensen die slachtoffer van terreur zijn te omarmen.” Meer dan 100 tech-bedrijven woonden de toespraak bij, waaronder Apple, Google, Facebook, Microsoft en Uber. Alle ondertekenden een juridisch document voor rechtszaken die het voorgenomen inreisverbod van president Trump uit januari 2017 aanvechten. In de zaal brak applaus uit toen Miliband voorstelde dat naast het inhuren van vluchtelingen, onwaarheden betwisten en geld schenken, de toehoorders persoonlijk een hand zouden kunnen uitsteken door te stemmen “op politici die oplossingen waarover ik gesproken heb in praktijk zullen brengen.” “Het is een test voor onze menselijkheid. Het is een test voor ons in de Westerse wereld, van wie we zijn en waar we voor staan. Het is een test van ons karakter. Het onthult onze waarden. Empathie en altruïsme zijn twee van de grondslagen van de beschaving. Zet dat om in actie, en we maken een fundamenteel moreel credo waar. Niet helpen laat zien dat we helemaal geen moreel kompas hebben… “Ik geloof dat de grootste vraag in de 21e eeuw betrekking heeft op onze plicht in relatie tot vreemden. De wereld is meer verbonden dan ooit tevoren, maar het grote gevaar is dat we door onze scheidslijnen worden opgeslokt – en er is geen betere test dan hoe we vluchtelingen behandelen.”

Hij sloot af met: “Dit gaat evenzeer over de redding van onszelf en onze waarden als over de redding van hen en hun leven.” (Bronnen: blog.ted.com; washington post.com)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.