De stem van het volk – sept. 2011
Verontwaardigde betogers bereid ver te gaan
Spaanse betogers, de ‘Indignados’ [‘de Verontwaardigden’] hebben hun belangrijkste bolwerk op het Plaza del Sol in Madrid verlaten om de beweging te verbreden en dichter bij het volk te brengen. Zij gaan te voet naar het hart van Europa om steun te krijgen en petities met voorstellen te verzamelen ter voorbereiding op de grote Europa-brede bijeenkomst op 15 oktober 2011. “Vamos despacio porque vamos lejos” – wij gaan langzaam omdat we ver willen komen – stond op spandoeken te lezen toen zij zich in beweging zetten voor de heroïsche tocht van 1600 kilometer naar Brussel in België.
De tocht is een vervolg op de ‘volksmarsen van verontwaardiging’ die uit tientallen steden in heel Spanje vertrokken en in augustus 2011 in Madrid samenkwamen. In de belangrijkste wijken van de grote steden bestaat inmiddels een organisatie die onderzoek doet naar de behoeften van het volk en steun verleent aan de lokale bevolking. Men werkt bijvoorbeeld met mensen die, omdat zij niet in staat zijn hun hypotheek te betalen, uitzettingsbevelen hebben ontvangen. Wanneer de politie en vertegenwoordigers van de bank aankomen om hen uit te zetten, treffen zij honderden ‘indignados’ aan die hun de weg versperren. Geconfronteerd met deze aanblik, vertrekken de vertegenwoordigers en is de uitzetting voorkomen.
Betogers zeggen dat zij oprukken omdat zij boos zijn over de wijze waarop de economische crisis in Europa afgedaan wordt, met bezuinigingsmaatregelen, verlies van banen en privatiseringen, terwijl degenen die zij schuldig achten aan de recessie ongemoeid blijven. Door naar Brussel te gaan zal het protest op het niveau van de Europese Unie gebracht worden. De betogers zullen volgens plan op 17 september in Brussel aankomen, waar ‘verontwaardigden’ uit heel Europa zich bij hen zullen voegen voor een grootse demonstratie als onderdeel van een Europese actiedag. Vervolgens zal er, beginnend op 8 oktober, gedurende een hele week in Brussel een Sociaal Forum gehouden worden dat op 15 oktober als onderdeel van een dag van mondiale actie afgesloten wordt met een massademonstratie. (Bron: La Vanguardia, El País, Spanje)
Israëli’s voor sociale rechtvaardigheid
Eind juli en begin augustus 2011 gingen Israëliërs de straat op om te protesteren tegen de stijgende kosten van levensonderhoud – lage inkomens, hoge huizenprijzen en huren, de hoge kosten om kinderen op te voeden en andere sociale onderwerpen. Op drie opeenvolgende zaterdagen groeiden de protesten uit tot de grootste demonstraties die het land in tientallen jaren had gezien.
Op 13 augustus verspreidden de protesten zich over 12 steden, waaronder Tel Aviv, Jeruzalem and Haifa, en ontstonden er tentkampen waar veel mensen op de belangrijke boulevards leefden, omgeven door spandoeken en vlaggen, wat deed denken aan de demonstraties op het Tahrir-plein in Caïro (Egypte).
Begin augustus vond het grootste protest plaats in Tel Aviv, waar minstens 200.000 mensen de straat op gingen, terwijl er 30.000 mensen in Jeruzalem demonstreerden. Voor een land van 7 miljoen inwoners waren de aantallen demonstranten bijzonder hoog.
Hoewel de protesten begonnen om de hoge kosten van het huren en kopen van huizen, was de meest gehoorde slogan van de recente demonstraties: “Het volk eist sociale rechtvaardigheid”. Onder de demonstranten waren alle soorten Israëliërs en nu ook Israëlische Arabieren, die 20 procent van de bevolking uitmaken.
In Haifa sprak Hamoudi Hujeirat de menigte toe met een oproep tot samenwerking tussen Joden en Arabieren. “We zijn één volk,” zei hij tot de juichende menigte. Schrijver Sami Michael vertelde de menigte in het Arabisch: “Nu ik 85 jaar ben is het moeilijk om optimistisch te zijn, maar de jonge generatie maakt mij vandaag optimistisch. Vandaag laat het publiek voor het eerst een verbinding zien tussen klassen, tussen steden en dorpen, tussen Arabieren en Joden, en ik kan me niet herinneren zoiets in Haifa te hebben gezien. De gevolgen van [de Arabische Lente] hebben ook ons bereikt,” zei hij. (Bron: The Guardian, VK; Al Jazeera; Haaretz, Israël)
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.