Hoe de zorgen van de Ruimtebroeders in de popcultuur weerspiegeld worden

door Gerard Aartsen
(fragmenten uit het artikel)

Sinds de eerste waarnemingen van zogenoemde ‘vliegende schotels’ in moderne tijden door Kenneth Arnold boven Mount Rainier in de staat Washington in juni 1947 en berichten over de crash van een vliegende schotel nabij een ranch in Roswell (New Mexico, VS) de maand erna, zijn velen gefascineerd door het idee van bezoekers uit de ruimte.
De golf van aanspraken van mensen uit de hele wereld op hun ontmoetingen met de bemanning van vliegende schotels begin jaren 50, versterkte de belangstelling van het publiek tot het punt waarop regeringen en legerleiding zich gedwongen voelden om met een aanhoudende stroom van desinformatie en in scène gezette mysteries angst voor de bezoekers op te wekken en verwarring over hun intenties te zaaien. De oorspronkelijke zogenoemde contactees spraken en schreven intussen echter consequent over het respect van de bezoekers voor onze vrije wil en hun zorgen over onze preoccupatie met destructieve wapens in plaats van pogingen tot internationale samenwerking.
De gestage stroom van deze onjuiste voorstelling van zaken werd gevoed door de film- en amusementsindustrie, te beginnen met films als Invaders from Mars (Indringers van Mars; 1953), Earth vs the Flying Saucers (De Aarde vs de Vliegende Schotels; 1956), Invasion of the Saucer Men (Invasie van de Schotelmensen; 1957), enzovoort. Zo overduidelijk waren deze inspanningen dat het Britse tijdschrift Flying Saucer Review uiteindelijk een ‘Speciaal redactioneel’ publiceerde in het nummer van maart/april 1959, waarin stond: “Wij verafschuwen deze trend om de wereldopinie te beïnvloeden door middel van films en andere media, teneinde angst voor de ruimteschepen te zaaien.”
Uit de volgende fragmenten blijkt echter dat de zorgen van de ruimtebezoekers zo nu en dan toch als een paardenbloemzaadje in heldere kleuren door de asfaltlaag van gevestigde belangen heen braken.

Stranger from Venus (1954)
Het eerste voorbeeld zal ook het minst verrassend zijn, omdat dit een film is waarvan het scenario door Desmond Leslie werd geschreven. Zijn boek Vliegende Schotels zijn geland! bevatte ook George Adamski’s eerste verslag over diens ontmoeting met een bezoeker uit de ruimte in de woestijn van Californië in november 1952 en hij bracht veel tijd door in Adamski’s gezelschap. In 1954 slaagde Leslie er in om voldoende belangstelling voor zijn script voor Stranger from Venus op te wekken om er een film van te maken. Ondanks het feit dat Patricia Neal erin optrad, die ook speelde in The Day the Earth Stood Still (1951) en later in Breakfast at Tiffany’s (1961), werd de lowbudgetfilm nooit een kassucces – er waren bijna alleen maar pratende mensen te zien in drie verschillende sets.
De film vertelt het verhaal van een vreemdeling die aankomt bij een plattelandsherberg terwijl het nieuws bericht dat er een vliegende schotel is waargenomen. De vreemdeling legt na enige tijd uit dat hij is gekomen om de leiders van de Aarde een boodschap over te brengen van zijn meerderen die op weg zijn van de planeet Venus.
Wanneer uiteindelijk een bijeenkomst met regeringsvertegenwoordigers in de herberg is belegd, ontspint zich het volgende gesprek.
Vreemdeling: “Ik vroeg om een ontmoeting met vertegenwoordigers van alle landen. Al deze mannen komen uit hetzelfde land. Het uwe [Verenigd Koninkrijk]. Deze keer zal ik met u spreken. Maar degenen die na mij komen zullen alleen met afgevaardigden uit de hele wereld spreken. Ik ben hier op een vreedzame missie. Ik ben hier alleen om de landing van onze hogere functionarissen voor te bereiden.”
Afgevaardigde: “Wat willen uw superieuren met onze leiders bespreken?”
Vreemdeling: “Onze interesse in jullie planeet is die van een Oudere Broeder. In de familie van het zonnestelsel zijn jullie, de Aarde, degenen die de wet overtreden. Wij willen niets van jullie planeet. Maar we kunnen niet toestaan dat jullie ons eigen bestaan in gevaar brengen.”
Elders waarschuwt de vreemdeling dat de mensheid niet moet toestaan dat hebzucht intelligentie overwint: “Wees heel voorzichtig met de nucleaire krachtbron die jullie net hebben uitgevonden. Jullie staan op het punt een bedreiging voor andere planeten te worden.”
….

(zie voor de integrale tekst Share Nederland, april 2018)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.