Paus Franciscus: doodstraf is “ontoelaatbaar”

Paus Franciscus: doodstraf is “ontoelaatbaar”

Paus Franciscus, die zich al lang uitspreekt tegen de doodstraf, heeft officieel veranderingen goedgekeurd in de catechismus, het belangrijkste leerdocument van de rooms-katholieke kerk, dat nu stelt dat “de doodstraf ontoelaatbaar is omdat het een aanslag op de onschendbaarheid en de waardigheid van een persoon is”.

In een verklaring die in augustus 2018 gepubliceerd werd, kondigde het Vaticaan veranderingen aan in het deel van de catechismus dat over de doodstraf gaat, en dat nu luidt: “Toevlucht nemen tot de doodstraf van de kant van de legitieme autoriteit, en volgend op een eerlijk proces, werd lange tijd beschouwd als een geëigend antwoord op de ernst van zekere misdaden en een aanvaardbaar, zij het extreem, middel om de gemeenschap veilig te stellen. Tegenwoordig is er echter een toenemend bewustzijn dat de waardigheid van de persoon niet verloren is zelfs nadat zeer ernstige misdaden zijn begaan. Daarbij is een nieuw verstaan gerezen uit de betekenis van strafsancties die door de staat worden opgelegd. Tenslotte zijn er meer effectieve systemen van detentie ontwikkeld die de terechte bescherming van burgers verzekeren, maar, tegelijkertijd, de schuldige niet definitief de mogelijkheid tot verlossing ontnemen.”

Het document vervolgt met een citaat uit een toespraak van paus Franciscus tijdens het pauselijk concilie in 2017: “Als consequentie leert de kerk in het licht van het evangelie, dat ´de doodstraf ontoelaatbaar is omdat het een aanval is op de onschendbaarheid en waardigheid van de persoon’, en ze werkt met vastberadenheid aan de afschaffing ervan wereldwijd.”

Actualisering van de catechismus is zeer zeldzaam, dus deze verschuiving laat een betekenisvolle stap van de paus zien.

Een meerderheid van de landen van de wereld – waaronder bijna elk land in Europa en Latijns Amerika, regio’s met grote katholieke bevolkingen – hebben volgens Amnesty International de doodstraf al uitgebannen. De mensenrechtengroep zegt dat een meerderheid van de executies van de wereld in vijf landen plaatsvinden: China, Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Pakistan. De Verenigde Staten stonden in 2017 op nummer 8 van de lijst…

(Bronnen: vox.com; religionnews.com; nytimes.com)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.