Vragen en antwoorden – Jan/feb. 2019

Bij elke lezing die hij gaf, waar ook ter wereld, werden Benjamin Creme talloze vragen gesteld die een breed scala beslaan. Wij putten hier uit de grote voorraad antwoorden die BC en Zijn Meester door de jaren heen gegeven hebben en die nog niet eerder in Share International gepubliceerd zijn.

V. Kunt u een definitie geven van wat het betekent mens te zijn? En wat wordt bedoeld met ‘we zijn goddelijk’? (lezing San Francisco, VS, augustus 2005)
A. Zoals alle grote Leraren hebben gezegd, is de mensheid goddelijk. Ieder van ons, ieder individu, is een vonk van God, een goddelijk wezen dat identiek is aan het goddelijke, dat zichzelf weerspiegelt als een individuele menselijke ziel. Die weerspiegelt zichzelf op weer een lager trillingsniveau in de fysieke realiteit die we zien wanneer we in de spiegel kijken. Maar wat we in de spiegel zien, zijn de tempels van het Zelf, zoals de Meesters het noemen. Dat is niet het Zelf. Je ziet niet je Zelf in de spiegel, hoewel je vaak gevraagd wordt om jezelf een spiegel voor te houden. Je ziet een fysiek lichaam en mogelijk word je je gewaar van een mentaal lichaam en een emotioneel lichaam. Maar dat ben jij niet. Dat zijn wij niet. In de kern zijn wij de menselijke ziel en nog wezenlijker zijn wij dat waarvan de ziel zelf een weerspiegeling is – de vonk van God, het goddelijke.
Zodra de mensheid dit beseft, dit diep in zich opneemt, zal zij veranderen. Het is niet mogelijk om dezelfde persoon te blijven wanneer je weet dat je het Zelf of de goddelijke vonk bent. Dat verandert de betekenis en het doel van je leven.

V. Ik kan zien hoe sommige mensen in staat zijn te beseffen dat ze goddelijk zijn, maar hoe kan de hele mensheid dit gaan inzien?
A. Wat de mensheid nodig heeft, is iemand die komt om ons te vertellen wat en wie wij werkelijk zijn. Wij weten niet wie wij zijn. Wij weten niet waarom we hier zijn. Wij kennen het doel van ons leven niet. Wij weten niet wat er gebeurt wanneer we doodgaan. Wij weten het antwoord op bijna geen enkele van de meest diepzinnige vragen van het leven.
We weten allerlei andere, slimme dingen die betrekkelijk onbelangrijk zijn. We weten hoe we geld moeten verdienen. Veel Amerikanen verdienen miljoenen dollars. Ik weet niet of dit vandaag nog steeds zo is, maar het was altijd het hoogste doel van kinderen in Amerika om op een dag president of miljonair te zijn, of liever nog beide. ‘Who wants to be a millionnaire?’ Er zijn nu zelfs zoveel miljonairs in Amerika en elders dat het een beetje passé begint te worden. En het is nu eenvoudiger dan ooit om miljardair te worden want er is meer corruptie. Je kunt bij wijze van spreken alleen miljonair of miljardair worden als je corrupt bent, misschien niet helemaal corrupt, maar corrupt genoeg om te liegen en bedriegen totdat je miljonair bent. Duizenden mensen in dit land [VS] en elders in de wereld doen dit, zodat dit doel om rijk te worden, om een overweldigende rijkdom te bezitten, een van de grootste ambities ter wereld is geworden. We zijn zo doortrokken van materialisme, een diepgaande stoffelijkheid, dat dat de hoogste ambitie is.
Ons interesseert het niet waarom we hier zijn. We denken dat we weten waarom we hier zijn: we zijn hier om een miljoen of een miljard te verdienen. Maar hoe zit het met de miljoenen mensen die dit verhaal over materialisme niet kennen en niet weten hoe een miljard dollar eruit ziet? Die niet weten hoe een miljoen dollar eruit ziet, niet eens weten hoe een maaltijd per dag eruit ziet, die van honger sterven in hun land in Afrika, onder de zon in de woestijn?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.