Trends – april 2019

Mijlpaal in mondiale Aidsepidemie
Doktoren in Londen hebben bekendgemaakt dat er een tweede patiënt van hij genezen is. De verrassende resultaten bevestigen dat er een behandeling voor hiv-infectie mogelijk is, na 12 jaar van pogingen om de behandeling te herhalen waarmee de eerste succesvolle genezing een feit werd. Beide genezingen waren het gevolg van beenmergtransplantaties die waren bedoeld als behandeling van kanker bij patiënten, niet hiv. Zulke transplantaties zijn riskant, met blijvende ernstige bijwerkingen. Maar deskundigen zeggen dat het herbewapenen van het lichaam met immuuncellen die op soortgelijke manier aangepast worden om hiv te weerstaan, een succesvolle behandeling kunnen opleveren. Het verslag wordt in het tijdschrift Nature gepubliceerd. “Het zal mensen inspireren dat genezing geen droom is,” aldus dr. Annemarie Wensing, virologe aan het UMC Utrecht. “Het komt binnen bereik.” (Bron: nytimes.com)

Ex-Witte Huis-kok voedt daklozen
Robert Mendoza heeft als voormalig kok van het Witte Huis Amerikaanse presidenten en beroemdheden gediend. Nu leidt hij een restaurant en kookt voor de daklozen in Charlotte (Noord-Carolina). Hij volgde zijn moeders intuïtie tijdens haar bezoek uit Guatemala en kocht een kraslot van 5 dollar bij een plaatselijke buurtwinkel en won de hoofdprijs van een kwart miljoen dollar. “Mijn handen begonnen te trillen toen ik de nummers zag,” zei Mendoza. “Sindsdien ben ik blijven trillen… We voeden meer dan 3000 kinderen met mijn stichting,” voegde hij toe. “Ik weet wat het is om honger te hebben. Als tiener zei ik tegen mezelf dat mocht ik ooit in de positie verkeren om terug te geven, ik zou doen wat ik kan om tezorgen dat niemand anders honger hoeft te hebben.” Mendoza heeft plannen om al het geld te gebruiken om de bouw van een keuken te voltooien van waaruit de daklozen in de Dominicaanse Republiek van maaltijden kunnen worden voorzien. (Bron: goodnewsnetwork.org)

Bomen planten voor een stuiver
“Als iemand een boom wil planten, mogen financiële beperkingen dat niet in de weg staan,” meent Rodney Sidloski, stichter van de hulporganisatie HELP International die in het VK haar basis heeft. Na vele jaren onderzoek van boomproductie en planttechnieken in Afrika en Canada, heeft hij een manier ontwikkeld om voor minder dan een stuiver een boom te planten met gebruik van gewone kweekmaterialen. De gepatenteerde techniek maakt gebruik van een vierkante houder van piepschuim die van bovenaf water krijgt, en maandenlang in water drijft; de zaden overleven zelfs de winter. De drijvende boomkweek heeft in vergelijking met traditionele kwekerijen minder water en onderhoud nodig. Deze zomer zullen HELP International en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties een drijvende kwekerij met een miljoen zaadjes in Ghana beginnen. (Bron: globalnews.com)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.