VS en UFO’s: “Er is iets gaande”

VS en UFO’s: “Er is iets gaande”
door William Allen
een fragment

In december 2017 onthulden The New York Times en de website voor politiek nieuws Politico.com het bestaan van een vijf jaar durend, miljoenen dollars kostend geheim Pentagonprogramma voor het analyseren van schendingen van verboden luchtruim door UFO’s, het Advanced Aviation Threat Identification Program (AATIP). Vele UFO-onderzoekers en -liefhebbers vroegen zich af of deze bres in de officiële geheimhouding de eerste stap naar een grotere onthulling was? (Zie SN jan./feb. 2018, blz.9 e.v.)

Uit het verslag bleek dat het ufoverschijnsel, ondanks tientallen jaren van ontkenning, door de Amerikaanse militaire geheime diensten serieus genomen werd. Opende dit eindelijk de weg naar officiële ‘openbaarmaking’ – de publieke verantwoording van wat de Amerikaanse regering over het verschijnsel weet? En, niet minder belangrijk, zouden de andere reguliere media het nieuws opvolgen en zelf op onderzoek uitgaan? Het verhaal over AATIP in The New York Times werd door talloze nieuwsmedia in de VS en daarbuiten opgepikt en groot gebracht. Maar na enkele weken was de opwinding gaan liggen. De grote media, inclusief de Times zelf, leken hun blik te hebben verlegd.
Intussen gaf Luis Elizondo, voormalig officier van de militaire geheime dienst die het team van wetenschappers en technici binnen AATIP leidde, vele interviews op radio, televisie en in podcasts. Ook sprak hij op diverse UFO-conferenties.
Van deze toespraken leerden we meer over het brandpunt van AATIP. Er werden bijvoorbeeld talloze meldingen van militairen over ongeïdentificeerde verschijnselen in de lucht (Unidentified Aerial Phenomena, of UAPs – de nieuwe officiële afkorting voor UFO’s) uit de afgelopen decennia verzameld en geanalyseerd, inclusief een aantal foto’s en video-opnamen. In sommige gevallen werden de betrokkenen geïnterviewd. “Ik denk dat de mensen verbaasd zullen zijn over de regelmaat en de hoeveelheid meldingen door militair personeel tijdens missies overal ter wereld,” aldus Elizondo in een interview met een tv-station in Nevada. Hij verklaarde verder dat, hoewel de financiering voor AATIP van 2007 tot 2012 liep, het Pentagon nog steeds UAP-incidenten onderzoekt in het kader van andere programma’s.

Toen het verhaal over AATIP voor het eerst door de New York Times en Politico naar buiten werd gebracht, ging het vergezeld van een video-opname gemaakt vanuit de cockpit van een straaljager van de Amerikaanse marine van een 13-meter lang ovaalvormig voorwerp zonder vleugels dat in november 2004 buiten de kust van San Diego (Californië) werd gezien. Commandant David Fravor, inmiddels gepensioneerd, vloog een van de jets die het voorwerp in het luchtruim aantroffen. Hij was moedig genoeg om er in 2018 mee naar buiten te komen en zich te laten interviewen. In een interview met het Amerikaanse tv-station ABC News beschreef hij wat hij had gezien en zei: “Ik kan u dit wel vertellen: volgens mij was het niet van deze wereld.”*

(Bronnen: nytimes.com; politico.com; lasvegasnow.com; knpr.org; theguardian.com; denofgeek.com; washingtonpost.com; abcnews.com; devoid.blogs.heraldtribune.com)
[Zie Share International januari/februari 2018 voor William Allens artikel ‘The USA and UFOs – a breach in the bulwark’]

*Zie het interview van Jeremy Corbell en George Knapp met commandant David Fravor op YouTube, 1 juni 2018.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.