Toegang tot het ‘Hi C’

interview met Phyllis Krystal door Dunja Müller

Phyllis Krystal werd in 1914 in Londen geboren. Zij studeerde af aan de universiteit in Onderwijs en gaf drie jaar les op vwo-niveau voordat ze naar de Verenigde Staten verhuisde. In 2004 verhuisde ze op 91-jarige leeftijd naar München (Duitsland) en op 95-jarige leeftijd verhuisde ze opnieuw, nu naar Zürich (Zwitserland). In december 2016 overleed ze op 102-jarige leeftijd in Engeland.
Eind jaren 50 gingen Phyllis Krystal en een boezemvriendin een experiment aan om regelmatig contact met een innerlijke bron van wijsheid te maken, die ze het ‘higher consciousness’ (Hi C – hoger bewustzijn) noemden. Sindsdien is er door het raadplegen van het High C een visualisatiemethode ontstaan die gebruik maakt van symbolen. Deze technieken kunnen gebruikt worden om mensen te helpen die bevrijd willen worden van gehechtheid aan willekeurig welk gevoel van zekerheid van buitenaf of van beheersing, en daarbij het individu bevrijden die liever hulp en leiding van een Hogere Bron zoekt dan van bronnen van buitenaf.
Phyllis Krystal gaf in vele landen werkcolleges waarin ze haar methode deelde.
Haar eerste boek, Beperkende banden verbreken, verscheen in 1982, gevolgd door Nog meer beperkende banden verbreken. Er werd ook een werkboek bij deze twee boeken uitgegeven. Verder schreef ze onder meer Sai Baba: The Ultimate Experience, een verslag van haar ervaringen met de Indiase avatar Sri Sathya Sai Baba, aan wie ze zeer toegewijd was.
Phyllis Krystal benadrukte dat haar methode geen ‘instant’-oplossing is. Hulp is alleen mogelijk voor wie zich wil concentreren op het teweegbrengen van noodzakelijke veranderingen en groei in zichzelf, in plaats van tevergeefs iemand anders proberen te veranderen. Dunja Müller ontmoette Phyllis Krystal bij een intensieve trainingscursus in juni 2013 en interviewde haar voor Share International.

SI: Over een periode van meer dan 50 jaar heeft u een methode ontwikkeld waarmee mensen bevrijd kunnen worden van oude gewoontes en pijnlijke ervaringen uit het verleden. Kunt u uitleggen hoe deze methode werkt?
PK: Ons is een methode gegeven waarmee we onszelf kunnen bevrijden van de overheersing van iets of iemand. Als we echt eerlijk zijn en naar ons leven kijken, zullen we zien dat niet alleen andere mensen of herinneringen of gewoontes ons beheersen, maar dat wij ook andere mensen beheersen. Dus het eerste wat ons gegeven werd, was het “Getal acht” (8) waar iedere persoon zijn of haar eigen cirkel inneemt en de twee samen het Getal Acht vormen. We oefenen dit Getal Acht om tijdelijk de beheersing van beiden over de ander te stoppen. En dit werkt zeer goed. Vooral kinderen vinden het geweldig. Zo veel kinderen hebben problemen, zelfs op kleuterscholen, waar andere kinderen heel agressief zijn. Ze merken dat, wanneer ze het Getal Acht doen met zichzelf in de ene cirkel en het andere kind in de andere, de agressie ophoudt. Dat is in een notendop hoe we ermee zijn begonnen.

SI: En hoe bedacht u deze methode?
PK: Een vriendin en ik zaten op een dag te lunchen en over ons leven te praten, omdat we huisvrouw en moeder waren. In die tijd mochten we natuurlijk niet werken – dat was niet gebruikelijk, hoewel we beiden aan de universiteit waren afgestudeerd. We dachten dat er iets meer moest zijn dan die twee rollen. We ontdekten dat soms, wanneer we een probleem hadden en we ons best deden het met ons bewuste denken op te lossen, we gewoon geen oplossing konden vinden. Maar soms, wanneer we ten einde raad waren en het loslieten, en zeiden dat het hopeloos was, hadden we die nacht een droom met het antwoord, of werden we de volgende ochtend wakker met een heel duidelijk antwoord. Dus besloten we dat er een deel van onze geest moest zijn dat de antwoorden had en we wilden ermee in aanraking komen. We kwamen heel regelmatig bij elkaar – eerst om af te stemmen op wat dat andere deel van ons denken ook was. We wisten vaag iets van het “onbewuste denken”, het “bewuste denken” en het “bovenbewuste denken”. We probeerden het bovenbewuste te bereiken waarvan we ons alleen maar vaag bewust waren. En het werkte – en zo begon de methode en werden we onderwezen.

….
SI: In uw workshops beveelt u deelnemers altijd aan zich aan het begin van de visualisatie te verbinden met het Hi C, het hoger bewustzijn. Wat bedoelt u met het “Hi C”?
PK: Het Hi C, of hoger bewustzijn, is de ziel of de geest. De gemiddelde man en -vrouw vindt het soms heel moeilijk om zelfs maar aan een Hoger Bewustzijn te denken. We hebben een klein boekje dat zeven of acht symbolen beschrijft. In dat boekje schets ik het feit dat we een bewust denkvermogen hebben, dat we de hele dag gebruiken, en een onderbewustzijn waar al onze herinneringen worden opgeslagen. En dan hebben we het bovenbewuste; maar het boekje gaat alleen over het gebruik van de symbolen en laat zien op welke manier deze benadering ons kan helpen. Er is ook een tweede boekje voor de lezers zonder achtergrondkennis van deze zaken. Hierin introduceren we de rest van de symbolen, die ons allemaal laten zien op welke manier we verbinding met het hogere bewustzijn kunnen leggen. Het hogere bewustzijn (Hi C) is ons echte Zelf, dat deel van ons dat niet sterft wanneer het lichaam sterft.

SI: Ik hoorde u eens in een trainingssessie zeggen dat deze methode de “psychologie van de Nieuwe Tijd” zou kunnen worden; kunt u daar meer over vertellen?
PK: Je hebt waarschijnlijk gehoord van Sai Baba. Hij stond erop dat ik boeken over dit werk zou schrijven. Ik was helemaal nooit van plan om een boek te schrijven, het was zelfs niet in me opgekomen. Hij zei: “Je moet een boek schrijven.” Toen we daar zaten begon ik dus in Zijn aanwezigheid te schrijven en Hij vertelde me dat ik het manuscript naar hem terug moest brengen zodat Hij het kon zegenen. Toen het manuscript gezegend was, zei Hij dat ik het moest uitgeven omdat deze methode zoveel mogelijk mensen in de wereld zou moeten bereiken. Sai Baba legde later in een ander interview uit dat dit een methode zou zijn die mensen kon helpen om zichzelf te veranderen, zodat we samen een veel liefdevollere wereld met meer mededogen en samenwerking kunnen vormen. Hij noemde het altijd “Het Gouden Tijdperk”, en legde uit dat er vier yuga’s zijn en dat we in de laatste fase van het vierde, het meest negatieve, zijn. We gaan nu de meest positieve yuga binnen.
De methode geeft ons de kans om de banden met negatieve gewoontes of situaties door te snijden, of wat ons er ook maar van weerhoudt om in de “Nieuwe Wereld” te passen.

SI: Als we kijken naar het enorme aantal problemen nu in de wereld: de ecologische crisis, honger, kernafval, enzovoort, helpt uw methode dan om meer evenwicht in de wereld te brengen?
PK: Deze methode helpt mensen zichzelf te veranderen en de wereld bestaat uit mensen. Dus, wanneer individuele mensen in voldoende grote aantallen veranderen, zal de wereld vanzelf veranderen, omdat de “positieve krachten” uiteindelijk de negatieve in aantal zullen overtreffen. Steeds meer mensen zullen vrij zijn….

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.