De stem van het volk – maart 2020

De macht van het volk

Al jaren stijgt wereldwijd het aantal betogingen en eisen mensen in maandenlange, vastberaden demonstraties en stakingen betere levensomstandigheden en een einde aan corruptie.
Frankrijk: De gele hesjesbeweging (“mouvement des gilets jaunes”) die eind 2018 van start ging, begon na meer dan een jaar van wekelijkse demonstraties te verflauwen. Eind 2019 werd zij gevolgd door meer traditionele vakbondsprotesten tegen de pensioenhervorming van de overheid. Die beweging startte op 5 december met een grote demonstratie waarvoor overal in Frankrijk 1,5 miljoen mensen bijeenkwamen. Bij veel sectoren vonden langdurige stakingen plaats – transport, onderwijs, vuilnisdienst, ziekenhuizen – om te protesteren tegen de nieuwe pensioenhervorming.
Libanon: De protestbeweging ging z’n vierde maand in. Demonstranten veroordelen een ernstige economische crisis en een politieke klasse die wordt beschuldigd van corruptie en incompetentie. De demonstranten eisen een regering van onafhankelijke mensen en verwerpen de huidige praktijk van het toekennen van overheidsbetrekkingen op basis van geloof.
Irak: Sinds oktober 2019 vinden in Irak veel demonstraties plaats die een grondig onderzoek naar de corrupte elite eisen. Duizenden demonstranten protesteerden ondanks dat ze een schietschijf voor sluipschutters vormden. In januari 2020 namen 200.000 mensen deel aan een mars in Bagdad en eisten dat de VS hun troepen terugtrokken uit Irak.
Iran: In november 2019 vond een groot protest plaats na een stijging van de benzineprijs. Ondanks de genadeloze onderdrukking gingen veel Iraniërs opnieuw de straat op na het neerhalen van een Oekraïense Boeing door een raket, waarbij op 8 januari 176 passagiers om het leven kwamen. De demonstranten verweten de regering haar leugens en de weigering om haar verantwoordelijkheid voor de ramp te erkennen.
India: De protesten die recentelijk in India zijn uitgebroken, zijn zo omvangrijk dat ze worden vergeleken met de “beweging voor nationale onafhankelijkheid” in het begin van de twintigste eeuw. Geïnspireerd door de onafhankelijkheidsbeweging kwamen de onderdrukte hindoekasten andere religieuze minderheden te hulp.
De huidige betogingen betreffen twee recente wettelijke maatregelen, de National Register of Citizens (NRC, landelijke burgerregistratie) en de nieuwe Citizenship Amendment Act (CAA, Aanpassing Burgerschapswet) die nationaliteit toekent op basis van religie. In de staat Assam in het noordoosten van India hebben 2 miljoen mensen (op een totaal van 33 miljoen) hun nationaliteit niet kunnen bewijzen, waardoor ze het risico lopen stateloos te worden.
Op 8 januari 2020 gingen in een algemene staking tegen het asociale overheidsbeleid miljoenen mensen de straat op, waardoor vervoer en industrie in het hele land werden platgelegd. Naar schatting namen 250 miljoen mensen deel aan de staking, waardoor de actie de grootste in haar soort is in de Indiase geschiedenis. (Bron: Le Monde, Frankrijk; CommonDreams.org)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.